Χαιρετισμός Προέδρου Διεθνούς Μουσικού Σωματείου Gina Bachauer

Εκλεκτά Μέλη και Αγαπητοί Φίλοι του Διεθνούς Μουσικού Σωματείου Gina Bachauer,

Το Διεθνές Μουσικό Σωματείο Gina Bachauer έχει θέσει ως βασικούς του σκοπούς πρώτον να  διατηρήσει με κάθε δυνατό μέσο ζωντανή τη μνήμη της αξέχαστης Gina Bachauer και δεύτερον να προσφέρει υποτροφίες  σε ταλαντούχους νέους πιανίστες για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό.

H Gina Bachauer υπήρξε προσωπικότητα διεθνούς κύρους. Υποδειγματική μουσικός που πρόσφερε βαθιά ικανοποίηση και ευτυχία σε όσους την άκουσαν σε ρεσιτάλ και συναυλίες ή σε όσους μαθήτευσαν κοντά της.

Η ίδια διδάχθηκε τα μυστικά της πιανιστικής τέχνης από τον διακεκριμένο Πολωνό βιρτουόζο και καθηγητή Woldemar Freeman. O χαρισματικός Freeman ήταν εκείνος που δίχως άλλο φορμάρισε το ταλέντο της νεαρής τότε πιανίστας.

Πραγματοποίησε τεράστια καριέρα, ξεκινώντας από την Ελλάδα και φθάνοντας σε πολλές χώρες του κόσμου. Συνέπραξε με σχεδόν όλες τις μεγαλύτερες ορχήστρες και τους επιφανέστερους αρχιμουσικούς της εποχής της.

Ποτέ όμως δεν  ξέχασε την Ελλάδα και συχνά επέστρεφε για συναυλίες και ρεσιτάλ (εδώ την βλέπουμε σε μια άγνωστη φωτογραφία με τον Sir John Barbirolli στα παρασκήνια του Ηρωδείου).

Όταν ερχόταν στην Αθήνα έμενε στο σπίτι της στο Χαλάνδρι το οποίο με τόση στοργή και αγάπη φρόντιζε (εδώ την βλέπουμε στο Χαλάνδρι με τον σύζυγό της Alec Sherman).

Επίσης, ποτέ δεν λησμόνησε τους νέους σπουδαστές της μουσικής, τους νεώτερους ομοτέχνους της. Με όποιον τρόπο μπορούσε στήριζε την νεώτερη γενιά των μουσικών, διδάσκοντας τους κατά τη διάρκεια σεμιναρίων, συμβουλεύοντας ή φροντίζοντας για τις εμφανίσεις τους.

Σήμερα, το Διεθνές Μουσικό Σωματείο Gina Bachauer, με σεβασμό στη μνήμη της κορυφαίας πιανίστας, συνεχίζει το έργο της υποστηρίζοντας και αναδεικνύοντας νέους χαρισματικούς μουσικούς της πατρίδας μας.

Σε μια περίοδο παγκόσμιας κρίσης των αξιών εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τη μεγάλη σημασία που έχει η ενθάρρυνση και η ανάδειξη νέων ταλέντων. Η Ελλάδα έχει προσφέρει στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα μεγάλες φυσιογνωμίες του μεγέθους ενός Δημήτρη Μητρόπουλου, μιας Μαρίας Κάλλας και βεβαίως μιας Bachauer.

Η χώρα μας συνεχίζει πάντα να γεννά εξαιρετικά προικισμένους μουσικούς. Νέοι από κάθε περιοχή της Ελλάδας δεν παύουν να εντυπωσιάζουν με τις θαυμαστές ικανότητές τους. Γνωρίζοντας  ότι ο αριθμός των νέων που μελετούν και διαπρέπουν στη μουσική είναι μεγάλος, θεωρούμε χρέος μας να στεκόμαστε στο πλάι τους και να διευκολύνουμε την πορεία τους στον δρόμο της υπέρτατης μουσικής τέχνης.

 

Κωνσταντίνος Π. Καράμπελας-Σγούρδας

Πρόεδρος του Διεθνούς Μουσικού Σωματείου Gina Bachauer