Τελετή Απονομής Βραβείων Gina Bachauer-Νικολάου Δούμπα 2022 και Συναυλία Νέων Βραβευμένων ΣολίστΤελετή Απονομής Βραβείων Gina Bachauer-Νικολάου Δούμπα 2022 και

Συναυλία Νέων Βραβευμένων Σολίστ

 

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022

Πολυχώρος της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Τελευταία και κορυφαία εκδήλωση του Διεθνούς Μουσικού Σωματείου Gina Bachauer και του Συνδέσμου Αναβάθμισης Ιστορικού & Εμπορικού Κέντρου Αθήνας για το έτος 2022, αποτελεί η Τελετή Απονομής Βραβείων Gina Bachauer-Νικολάου Δούμπα και η Συναυλία Βραβευμένων Νέων Σολίστ και Συνόλων.

Τα Βραβεία απονέμονται από το Διεθνές Μουσικό Σωματείο Gina Bachauer και από τον Σύνδεσμο Αναβάθμισης Ιστορικού & Εμπορικού Κέντρου Αθήνας.   

Ειδικότερα, τα Βραβεία Gina Bachauer-Νικολάου Δούμπα 2022  απονέμονται στα παρακάτω πρόσωπα και φορείς: Βραβείο Κοινωνικής Προσφοράς απονέμεται στη Δρ. Μερόπη Μιχαλέλη, ψυχαναλύτρια, ιδρύτρια και επιστημονικά υπεύθυνη της Κοιτίδας-Ινστιτούτου για την προαγωγή της Ψυχικής Υγείας στην Εγκυμοσύνη και στα πρώτα χρόνια της Ζωής, Βραβείο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος απονέμεται στη ζωγράφο Γιούλικα Λακερίδου, Βραβείο Λογοτεχνίας απονέμεται στη συγγραφέα Μαρία Κοτοπούλη, Βραβείο Εικαστικών Τεχνών απονέμεται στη ζωγράφο Ρένα Κρουαζιέ, Βραβείο Μουσικολογικού Συγγράμματος απονέμεται στη μουσικολόγο Δρ. Μαγδαληνή Καλοπανά για τη συγγραφή του βιβλίου με τίτλο «Συστηματικός και Βιο-Βιβλιογραφικός κατάλογος έργων Δημήτρη Δραγατάκη (εκδ. Φίλιππος Νάκας), Βραβείο Μουσικής Εκπαίδευσης απονέμεται στον σολίστ βιολιού και καθηγητή Ιωάννη Κορμπέτη, Βραβείο Δισκογραφικής Εργασίας απονέμεται στην τσεμπαλίστα και καθηγήτρια Γιούλη Βεντούρα για την ηχογράφηση του έργου Παραλλαγές Goldberg, BWV 988, του Johann Sebastian Bach (δισκογραφική εταιρεία Phasma Music), Βραβείο Προσφοράς στη Διάδοση της Ελληνικής Μουσικής απονέμεται στον μουσικογράφο και ερευνητή Θωμά Ταμβάκο, και Βραβείο Νέου Μουσικού της Χρονιάς απονέμεται στην πιανίστα Μαργαρίτα Κολάση.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Στο μουσικό μέρος της εκδήλωσης συμμετέχουν οι βραβευμένοι νέοι σολίστ Άννα-Μαρία Γυπάκη, βιολί, Αλέξανδρος Ζαχαριάκης, πιάνο, Μαργαρίτα Κολάση, πιάνο, Θάνος Κυπάρος, βιολί, Θεοδώρα Μαγγίνα, σύνθεση-πιάνο, Ελευθέριος Μισιργής, πιάνο, Χρήστος Πηλός, φλάουτο, Ιορδάνης Σάντος-Μαστραλέξης, βιολί, Ελένη Σγούρου πιάνο, Αλέξανδρος Σιουπούλης, βιολοντσέλο, Κωνσταντίνα Σταύρου, πιάνο, η Santa Barbara Guitar Orchestra, υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Παπαρίζου, και η Χορωδία Πελειάδες, υπό τη διεύθυνση της Σταματίας Χωρεψιμά.

 

Το Διεθνές Μουσικό Σωματείο Gina Bachauer ιδρύθηκε το 1979 και έχει θέσει ως βασικούς του σκοπούς να διατηρήσει με κάθε δυνατό μέσο ζωντανή τη μνήμη της αξέχαστης βιρτουόζας του πιάνου Gina Bachauer (1913-1976) και να αναδείξει νέους χαρισματικούς μουσικούς. Πρόκειται για έναν από τους πλέον δραστήριους ευρωπαϊκούς πολιτιστικούς φορείς.

Συνεχίζει το μουσικό και κοινωνικό όραμα της Gina Bachauer. Υποστηρίζει και προβάλει νέους προικισμένους σολίστ, πραγματοποιεί συναυλίες επιλεγμένων νέων μουσικών και συνόλων από την Ελλάδα και το εξωτερικό σε διάφορες πόλεις της χώρας μας και του εξωτερικού, ενώ διοργανώνει τον Πανελλήνιο Μουσικό Διαγωνισμό Μαρίας Χαιρογιώργου-Σιγάρα και τον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου C.V. Alkan-P.J.G. Zimmerman, όπως και master classes. Κάθε καλοκαίρι, πραγματοποιεί το Φεστιβάλ Gina Bachauer. Τελευταία και κορυφαία ετήσια εκδήλωση του Διεθνούς Μουσικού Σωματείου Gina Bachauer, που πραγματοποιείται κάθε Δεκέμβριο σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Αναβάθμισης Ιστορικού και Εμπορικού Κέντρου της Αθήνας, αποτελεί η Τελετή Απονομής των Βραβείων Gina Bachauer-Νικολάου Δούμπα, τα οποία απονέμονται σε εξέχουσες προσωπικότητες και σημαντικούς φορείς για την ξεχωριστή συνεισφορά τους στην Κοινωνία, το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό. Η εν λόγω εκδήλωση ολοκληρώνεται με τη Συναυλία Διακριμένων Νέων Σολίστ του Διεθνούς Μουσικού Σωματείου Gina Bachauer.

Κατά την διάρκεια της πορείας του, το Διεθνές Μουσικό Σωματείο Gina Bachauer έχει συμπράξει με λαμπρές προσωπικότητες της κλασικής μουσικής σκηνής, όπως οι Wolfgang Sawallisch, Ζubin Mehta, Vladimir Ashkenazy, Murray Perahia και Alicia de Larrocha, καθώς και με γνωστές ορχήστρες, όπως οι Philharmonia Orchestra και Israel Philharmonic Orchestra.

 

Ο Σύνδεσμος Αναβάθμισης Ιστορικού και Εμπορικού Κέντρου της Αθήνας (ΣΑΙΕΚΑ) ιδρύθηκε το 1978 με σκοπούς τόσο την ανάδειξη των ιστορικών μνημείων της πρωτεύουσας, όσο και την επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με τους κοινωνικούς, πολιτιστικούς και εμπορικούς τομείς της Αθήνας. Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης πορείας και σημαντικής δράσης του, έχει λάβει σοβαρές θέσεις απέναντι στα προβλήματα της πρωτεύουσας, ενώ παράλληλα έχει πραγματοποιήσει ημερίδες, συμπόσια, συνέδρια και εκθέσεις.

Ο Νικόλαος Δούμπας (Βιέννη 1830 – Βουδαπέστη 1900) υπήρξε μεγάλος Έλληνας φιλάνθρωπος, ευεργέτης, επιχειρηματίας, φιλόμουσος, συλλέκτης μουσικών χειρόγραφων και στενός φίλος των Richard Wagner και Johann Strauss.